ММО вчителів української мови та літератури розпочало свою роботу 12 січня 2017 року
Учіться, поки інші сплять; працюйте, поки інші відпочивають; будьте готові, поки інші розслабляються; мрійте, поки інші плачуться (William Dudley Ward). Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову. Ми повинні бути свідомі того, що мовна проблема для нас актуальна і на початку ХХІ століття, і якщо ми не схаменемося, то матимемо дуже невтішну перспективу (Ліна Костенко). І все-таки: в началі було Слово! І все-таки: начальний дух — Любов (Євген Маланюк). Доля нашої мови залежить і від того, як відгукнеться на рідне слово наша душа, як рідне слово бринітиме в цій душі, як воно житиме в ній (Олесь Гончар). Рідна мова дається народові Богом, чужа – людьми, її приносять на вістрі ворожих списів (В.Захарченко). … Українське слово. Ти частка тих, що вже давно померли, їх кров живуща, їх жага нетлінна, безсмертне і величне, як Говерла, багате і дзвінке, як Україна (Д. Луценко). Яке то щастя — мати мову, якою створено «Кобзар»! Оту святу, многовікову — наш найдорожчий Божий дар!(Володимир Квітневий). Ми прийшли в цей світ, щоб допомагати один одному в нашій подорожі по життю (Уїльям Джеймс). Сенс життя не в тому, щоб чекати, коли закінчиться гроза, а в тому, щоб вчитися танцювати під дощем (Vivian Green).

понеділок, 28 серпня 2017 р.

Серпнева зустріч - 2017



  На серпневу зустріч – 2017 ( засідання ММО № 1) у Новоукраїнському НВК – гімназії   « Лідер»  зібралися вчителі української мови та літератури. У гостинному актовому залі мудрі берегині рідної мови та літератури  розмірковували над актуальними проблемами та новими тенденціями  у вивченні української мови та літератури в загальноосвітніх навчальних закладах у новому навчальному році.

  Методист  ММК  Бондаренко С.О. привітала всіх присутніх  із початком нового навчального року, зупинилася на здобутках ММО вчителів української мови та літератури,  ознайомила з результатами зовнішнього незалежного оцінювання  2017 р. з української мови та літератури.              
   На засіданні голова ММО Яценко Л.В. проаналізувала  роботу ММО, повідомила про результати участі школярів  в олімпіадах, конкурсах з української мови та літератури  в 2016/2017 н.р., ознайомила з планом роботи ММО на 2017-2018 н.р.  Керівники лабораторій Черненко В.В., Колісник Л.В., Нікітченко Л.І.. Корінна О.В. ознайомили колег  із  планом роботи засідань.
   Учителі- філологи  опрацювали  офіційні документи МОН України, методичні рекомендації щодо викладання української мови та літератури в новому навчальному році  в загальноосвітніх навчальних закладах, ознайомилися  з пропозиціями КЗ «КОІППО імені 
В. Сухомлинського», Інтерактивної школи творчого вчителя  щодо проблематики, тривалості і термінів проходження дистанційних курсів, тренінгів у 2017- 2018 н. році.  Не залишилися поза увагою оновлені програми для 5-9 класів , нові підручники , вимоги до оформлення шкільної документації, дотримання єдиного орфографічного режиму в закладах освіти. Ломака Ж.В. та Дробот Н.В. детально проаналізували пояснювальні записки до навчальних програм. 
    Цікавими та корисними були виступи вчителів – практиків: Заболотна  К.В. ( учитель ЗШ №4) презентувала  сучасні електронні освітні ресурси в роботі вчителя – філолога; Нікітченко Л.І. (учитель ЗШ №8) ознайомила з методикою біоадекватного уроку;  Дідик С.П.
(учитель Мар’янопільського НВК) вела мову про формування творчих компетентностей особистості шляхом використання інноваційних освітніх технологій; Корінна О.В. (учитель ЗШ №6) проінформувала колег про особливості роботи в профільних класах; Гребенюк Н.В. 
(учитель   Новоукраїнського НВК) провела  огляд нової навчально-методичної літератури, преси; Нешкреба А.І.(учитель ЗШ №4) дібрала інформацію про знаменні  і пам’ятні дати  на 2017 – 2018н.р., а  Добровольська  А.А. (учитель ЗШ № 4) провела хвилинку психологічного розвантаження  та запропонувала колегам ліки для педагога-трудоголіка.
     Приємним моментом було вручення вчителям посібника « Літературні диктанти для 5 класу» ( Л 64 Літературні диктанти для 5 класу: навчальний посібник (з досвіду роботи вчителів української мови і літератури міського методичного обʼєднання м. Новоукраїнки) / [укладачі В. В. Черненко, Л. В. Білявська; за загальною редакцією кандидата педагогічних наук І. О. Небеленчук]. –2017. –  72 с. Рецензенти: В. М. Нудний – заступник директора комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського»; Л. М. Савенкометодист методичного кабінету відділу освіти виконавчого комітету Новоукраїнської міської ради Кіровоградської області.
           Схвалено для  використання у загальноосвітніх навчальних закладах
комісією з української літератури Науково – методичної ради з питань освіти     Міністерства освіти і науки України
               (лист ІМЗО від 15. 08.2017 р.  № 211/12 - Г -552)

Автори посібника щиро вдячні керівнику «СТЕП- АГРО» Арсірію Володимиру Вікторовичу за фінансову підтримку у виданні збірника диктантів.

З початком нового навчального року, шановні колеги!!!
            
            


Немає коментарів:

Дописати коментар