ММО вчителів української мови та літератури розпочало свою роботу 12 січня 2017 року
Учіться, поки інші сплять; працюйте, поки інші відпочивають; будьте готові, поки інші розслабляються; мрійте, поки інші плачуться (William Dudley Ward). Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову. Ми повинні бути свідомі того, що мовна проблема для нас актуальна і на початку ХХІ століття, і якщо ми не схаменемося, то матимемо дуже невтішну перспективу (Ліна Костенко). І все-таки: в началі було Слово! І все-таки: начальний дух — Любов (Євген Маланюк). Доля нашої мови залежить і від того, як відгукнеться на рідне слово наша душа, як рідне слово бринітиме в цій душі, як воно житиме в ній (Олесь Гончар). Рідна мова дається народові Богом, чужа – людьми, її приносять на вістрі ворожих списів (В.Захарченко). … Українське слово. Ти частка тих, що вже давно померли, їх кров живуща, їх жага нетлінна, безсмертне і величне, як Говерла, багате і дзвінке, як Україна (Д. Луценко). Яке то щастя — мати мову, якою створено «Кобзар»! Оту святу, многовікову — наш найдорожчий Божий дар!(Володимир Квітневий). Ми прийшли в цей світ, щоб допомагати один одному в нашій подорожі по життю (Уїльям Джеймс). Сенс життя не в тому, щоб чекати, коли закінчиться гроза, а в тому, щоб вчитися танцювати під дощем (Vivian Green).

вівторок, 13 лютого 2018 р.

Шевченківську премію з літератури отримала жінка-епоха Емма Андієвська



Відзнаку з літератури отримала письменниця, поетеса та художниця Емма Андієвська (написала 36 книжок та намалювала понад 13 тисяч картин).
Як повідомляє видання Читомо, саме книжки Емми Андрієвської найбільше організацій висунули на здобуття премії, зокрема Інститут філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національний університет Острозька академія, Національний музей літератури України.
Емма Андієвська відома як письменниця та художниця. З 1943-го року живе у Берліні. Виставки Андієвської проходили в США, Канаді, Франції, Німеччині, Австралії, Бразилії, Ізраїлі, Україні та Швейцарії. Працює вона в стилях сюрреалізму та герметизму; не отримувала спеціальної художньої освіти, малює переважно акриловими фарбами. Специфічним художнім прийомом Андієвської є повторне накладання фарби на полотна — до двадцяти п’яти разів. Таким чином вона створює стереоскопічний ефект рухомих фарб, помітний, коли дивитися на картини під різними кутами зору.
Книжки, які було висунуто: "Міста-валети", "Бездзигарний час", "Шухлядні краєвиди", "Маратонський біг" і "Щодення: перископи".
Цьогоріч за відсутності переможця в категорії Театр, журі розділило Літературу, публіцистику, журналістику.
 У номінації Публіцистика став першим Сергій Плохій (керівник Українського наукового інституту у Гарварді).
Композиторка Вікторія Польова здобула першість в категорії Музичне мистецтво.
У категорії Візуальні мистецтва переміг Павло Маков (художник, член Королівського товариства живописців та графіків Великої Британії, член-кореспондент Академії мистецтв України).
Національна премія України імені Тараса Шевченка (Шевченківська премія) є найпрестижнішою в країні державною творчою відзнакою за вагомий внесок у розвиток культури і мистецтва. Засновано 20 травня 1961 року в рік святкування 100-річчя з дня смерті Тараса Шевченка. Першими лауреатами Премії стали Павло Тичина, Олесь Гончар і Платон Майборода. У 1999 році Державна премія України імені Тараса Шевченка отримала статус національної.


Пропонуємо ознайомитися з цікавою інформацією, яка  розміщена на інтерактивному плакаті

Немає коментарів:

Дописати коментар