ММО вчителів української мови та літератури розпочало свою роботу 12 січня 2017 року
Учіться, поки інші сплять; працюйте, поки інші відпочивають; будьте готові, поки інші розслабляються; мрійте, поки інші плачуться (William Dudley Ward). Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову. Ми повинні бути свідомі того, що мовна проблема для нас актуальна і на початку ХХІ століття, і якщо ми не схаменемося, то матимемо дуже невтішну перспективу (Ліна Костенко). І все-таки: в началі було Слово! І все-таки: начальний дух — Любов (Євген Маланюк). Доля нашої мови залежить і від того, як відгукнеться на рідне слово наша душа, як рідне слово бринітиме в цій душі, як воно житиме в ній (Олесь Гончар). Рідна мова дається народові Богом, чужа – людьми, її приносять на вістрі ворожих списів (В.Захарченко). … Українське слово. Ти частка тих, що вже давно померли, їх кров живуща, їх жага нетлінна, безсмертне і величне, як Говерла, багате і дзвінке, як Україна (Д. Луценко). Яке то щастя — мати мову, якою створено «Кобзар»! Оту святу, многовікову — наш найдорожчий Божий дар!(Володимир Квітневий). Ми прийшли в цей світ, щоб допомагати один одному в нашій подорожі по життю (Уїльям Джеймс). Сенс життя не в тому, щоб чекати, коли закінчиться гроза, а в тому, щоб вчитися танцювати під дощем (Vivian Green).

вівторок, 18 квітня 2017 р.

18 квітня. Заняття лабораторії "Натхнення"


   


Світлі Великодні дні для вчителів української мови та літератури продовжилися в затишній читальній залі Новоукраїнської ЦБ, яка вже вдруге гостинно зустрічає членів ММО Новоукраїнського міського відділу освіти.
   І знову зустріч…із цікавою людиною, прекрасною жінкою, поетесою, кандидатом педагогічних наук, старшим викладачем кафедри теорії і методики середньої освіти комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» Іриною Олександрівною Небеленчук.


   «Аналітична діяльність у процесі роботи над поетичними творами» - тема розмови науковця з вчителями. Відрадно зауважити, що Ірина Олександрівна не лише детально зупинилася на питаннях, як аналізувати сучасну українську поезію, щоб вихованці прагнули відкрити для себе глибинний підтекст віршів, відчули багатство почуттів, побачили образи, створені уявою поета,зрозуміли їх зміст, навчилися створювати асоціації,  а  й дала влучні поради, як правильно вибудувати сучасний урок.  Практичне заняття – полілог незвичайної тріади  «науковець - учитель – учні». Аналізуючи поезію І.Малковича «З нічних молитов», В. Герасим’юка « Чоловічий танець»,І. Павлюка «Дівчинка», А. Мойсієнка « Жовтень жовті жолуді», учителі ММО та учні Новоукраїнської ЗШ 6 відкривали для себе дивовижний світ асоціацій, почуттів, емоцій, переконалися ще раз в тому, що бачення поезії в кожної людини абсолютно різне. Поезія Ігоря Павлюка « Дівчинка» , повірте, у процесі аналізу мала абсолютно різних чотири варіанти. Цікавими для вчителів та науковців були думки учнів ЗШ № 6, висловлені  під час аналізу поезії Ігоря Павлюка.
   Керівник лабораторії Черненко В.В. презентувала поетичний доробок       І.О. Небеленчук. Якими ніжними , по-справжньому поетичними є твори Ірини Олександрівни! Як натхненно вони звучали з уст самої поетеси, керівника лабораторії Валентини Володимирівни  та її учнів, учителя ЗШ №8 Нікітченко Л.І.,якими задушевними були відеоролики, створені за  поезіями Ірини Олександрівни.
   Зустріч була особливою, теплою, творчою, зовсім не хотілося закінчувати розмову.
   Теплі побажання на прощання…
   Чекаємо на нову зустріч з Вами, шановна Ірино Олександрівно!
   Слова подяки висловлюємо директорові ЦБ Черкашиній Валентині Іванівні, бібліотекарям читальної зали Семеновій Світлані Олександрівні, Кукурудзі Людмилі Василівні, що надали можливість провести таку зустріч.

   



3 коментарі:

  1. Шановна Ларисо Віталіївно! Дякую за запрошення взяти участь у засіданні методичного об'єднання. Щиро вдячна за теплі слова на мою адресу. Дуже приємно було спілкуватися з учителями, відчувати їхню зацікавленість із питань аналізу художнього твору. Цікавими були діалогічні ситуації щодо бачення кожним проблематики художнього твору. Знаходжусь у стані піднесення від зустрічі з прекрасними людьми, мудрими вчителями, талановитими педагогами. Щиросердно дякую всім. Творчості та натхнення, нових зустрічей, відкриттів на шляху пошуку нових методичних родзинок.

    ВідповістиВидалити
  2. Щиро вдячні Вам,шановна Ірино Олександрівно, за надану можливість попрацювати з таким науковцем, як Ви, за продуктивний, насичений корисною інформацією семінар, за вдале поєднання наукової,теоретичної і практичної частин заняття.Ви надали можливість кожному учаснику семінару стати безпосереднім учасником та ще й майстерно долучили до обговорення наших учнів! Зустріч з Вами справді залишила приємні спогади і "запалила" новими ідеями. Відрадно усвідомити. що не лише ми, учителі, маємо приємні враження від зустрічі , а й Ви. Дякуємо , що Ви такі є! Сподіваємося на подальшу співпрацю з Вами. Натхнення Вам,тепла, затишку, добра, порядних людей поруч та довгих достатніх років життя! З повагою Лариса Білявська

    ВідповістиВидалити
  3. Співпрацювати з мудрими, творчими, розумними, талановитими людьми завжди приємно. Із радістю буду очікувати нових зустрічей. Вам усього доброго та світлого на життєвому, професійному, особистому шляху, натхнення, здійснення усього задуманого. Щаслива та дякую долі, що подарувала мені зустріч із Вами. Добра Вам, затишку та миру!!!

    ВідповістиВидалити