ММО вчителів української мови та літератури розпочало свою роботу 12 січня 2017 року
Учіться, поки інші сплять; працюйте, поки інші відпочивають; будьте готові, поки інші розслабляються; мрійте, поки інші плачуться (William Dudley Ward). Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову. Ми повинні бути свідомі того, що мовна проблема для нас актуальна і на початку ХХІ століття, і якщо ми не схаменемося, то матимемо дуже невтішну перспективу (Ліна Костенко). І все-таки: в началі було Слово! І все-таки: начальний дух — Любов (Євген Маланюк). Доля нашої мови залежить і від того, як відгукнеться на рідне слово наша душа, як рідне слово бринітиме в цій душі, як воно житиме в ній (Олесь Гончар). Рідна мова дається народові Богом, чужа – людьми, її приносять на вістрі ворожих списів (В.Захарченко). … Українське слово. Ти частка тих, що вже давно померли, їх кров живуща, їх жага нетлінна, безсмертне і величне, як Говерла, багате і дзвінке, як Україна (Д. Луценко). Яке то щастя — мати мову, якою створено «Кобзар»! Оту святу, многовікову — наш найдорожчий Божий дар!(Володимир Квітневий). Ми прийшли в цей світ, щоб допомагати один одному в нашій подорожі по життю (Уїльям Джеймс). Сенс життя не в тому, щоб чекати, коли закінчиться гроза, а в тому, щоб вчитися танцювати під дощем (Vivian Green).

понеділок, 3 квітня 2017 р.

Заняття в лабораторії «Експериментальний майданчик»

Заняття в лабораторії «Експериментальний майданчик»

     


21 лютого в Міжнародний день рідної мови Новоукраїнська загальноосвітня школа №1 гостинно зустрічала у своїх стінах учителів української мови та літератури – членів лабораторії «Експериментальний майданчик». Видатний учитель В.О. Сухомлинський  вважав, що мова « …це віконця, через які дитина бачить світ». Значимим є те, що берегині рідної  мови саме в такий світлий день зібралися разом, щоб подумати, як достукатися до кожного учня на уроці, як зробити навчання активним, як зацікавити дітей вивчати матеріал на випередження вдома, коли і звичайні домашні завдання учні виконують не завжди якісно.  Останні десятиліття відбувається стрімке розширення інформаційного поля , що спричинило появу постіндустріального інформаційного суспільства. І система освіти , на думку членів ММО, мусить реагувати на виклики часу.  Звичайно, потрібно зрозуміти, що іноді доведеться відмовлятися від речей, до яких звикали роками.


  Члени лабораторії (керівник Колісник Л.В., учитель української мови та літератури Новоукраїнської ЗШ №1) шукали відповідь на питання, яке вже багато років непокоїть учительство: «Як вплинути на те, на що не вплинула ні реформа освіти, ні нова навчальна програма? Як  змінити те, що залишається незмінним вже кілька десятків років – навчальну ситуацію в класі, а точніше – урок».
  Тема семінару ”Перевернене навчання”  - ключова тенденція  освітніх технологій  сучасності (форма активного навчання, яка дозволяє "перевернути" звичний навчальний процес). Отож берегині рідного слова  не лише опрацювали методичні орієнтири: стратегію і тактику технології, а й  переглядали  презентацію, відеоролик, ознайомилися  з додатками, активно обговорювали питання :  чи настав час «перевертати» навчання.  Кроками  до результату, на думку керівника лабораторії  Колісник Л.В., мають стати вироблені рекомендації та створені пам’ятки щодо проведення уроку “переверненого” навчання.  Члени лабораторії мали змогу ознайомитися з творчим п’єдесталом (представленням досвіду колег ) та взяти участь у моделюванні уроку.  
 Своїми напрацюваннями поділилися  голова ММО вчителів української мови та літератури Білявська Л.В. та  керівник  лабораторії  Колісник Л.В., вони  представили колегам розроблені уроки « переверненого навчання» з української мови та літератури. Під час проведення тренінгу педагогічного спілкування вчителі працювали із сервісами мережі Інтернет. Досвідчені вчителі Черненко В.В., Колісник Л.В., Нікітченко Л.І, Трибулько Л.Л, Нешкреба А.І., Сидоренко Н.В., методист відділу освіти Новоукраїнської міської ради Бондаренко С.О., а також креативні молоді колеги Правник Р.А., Унцеску І.В., Заболотна К.В. виконували інтерактивні  вправи, онлайн - тести , переглядали буктрейлери, знайомилися з роботою на інтерактивній дошці.
 Члени лабораторії дійшли висновку:  навчання має бути не лише корисним, а й цікавим та захоплюючим . Технологія «перевернутого» навчання на уроках є  помічником вчителя, вона врятує школярів та вчителів від стандартних уроків, створить умови вільного доступу до навчальних ресурсів, комунікації один з одним, співпраці в навчальній діяльності і надасть можливість для особистісного, творчо-креативного та компетентнісного розвитку.
Традиційна класно-урочна система має місце існувати, проте вона нині  знаходиться на етапі перетворення в сучасні та інноваційні простори.
 У період між засіданнями  вчителі працюватимуть над створенням портфоліо інтерактивних уроків «Мій конспект». З матеріалами роботи лабораторії " Експериментальний майданчик" можна  ознайомитися на сторінці  даного блогу.
                                                                          Білявська Л.В.,голова ММО вчителів української мови та літератури

Немає коментарів:

Дописати коментар